maandag 27 februari 2012

Astaxanthine

Mijn favoriete voedingssupplement is Astaxanthine, ik heb hier overigens geen commercieel belang in, er zijn  diverse merken die astaxanthine op de markt brengen.

Een paar jaar geleden kwam ik in aanraking met de stof astaxanthine en raakte daar min of meer door gevaccineerd. Astaxanthine is de krachtigste antioxidant die er op deze aarde bekend is, het verhaal er omheen maakt het echter een bijzonder stof.
Astaxanthine wordt geproduceerd door een bepaalde soort algen. Deze algen zijn normaal groen maar zodra de omstandigheden verslechteren kleuren ze rood door de astaxanthine. Astaxanthine helpt de alg om te overleven onder zeer extreme omstandigheden, zoals langdurige droogte of blootstelling aan UV-straling. Dit vanwege het feit dat het een zeer krachtige antioxidant is.
De algen zitten onderaan in de voedselketen en worden gegeten door o.a. krill, dit zijn ook zeer kleine organismen die ook nog laag in de voedselketen staan. Uiteindelijk komt de astaxanthine bij grotere dieren die het via hun voedsel binnen krijgen. Bekend is bijvoorbeeld de kenmerkende roze kleur van de zalm, dit komt door astaxanthine, maar ook garnalen en ander schaaldieren die na verhitting rood/roze kleuren danken die kleur aan astaxanthine. Een flamingo wordt wit uit het ei maar zodra ze gaan eten worden ze roze door de astaxanthine!
Tot zover de inleiding want wat heeft dit te maken met hardlopen?


Men vroeg zich af hoe komt een zalm aan zijn enorme uithoudingsvermogen, ze kunnen dagen lang tegen de krachtigste rivieren op zwemmen zonder uit te rusten. Een zalm heeft een dieet van allerlei vissoorten en die zitten vol met astaxanthine, men ontdekte dat astaxanthine de oorzaak was van de, zo kenmerkende,  roze kleur van de zalm. Al gauw werd er een verband gelegd tussen het enorme uithoudingsvermogen van deze vissen en het feit dat ze 'vol' astaxanthine zitten.

Zware fysieke inspanning veroorzaakt een enorme oxidatieve belasting van het lichaam. De hoeveelheid vrije radicalen kan wel met een factor 110 toennemen. Dit komt door belasting van de spiervezels en een toename van het metabolisme. Oxidatieve belasting van spiercellen heeft een ongunstige invloed op de spiercontracties en dus op de prestaties. Daarnaast zorgen vrije radicalen voor dat de lichaamscellen minder energie kunnen produceren en dat de inflammatie (van de spieren, spierpijn) toeneemt. Kortom oxidatieve stress zorgt dat de (sport)prestaties afnemen.

Tot zover de theorie!
Onderzoekers toonden aan dat sporters (wielrenners) beter presteerden wanneer zijn 4 mg astaxanthine per dag innamen in vergelijking tot een groep die een placebo kregen, gedurende een periode van 28 dagen. Ook andere onderzoeken bij mensen toonden vergelijkbare resultaten aan m.b.t. de prestaties.

Op de website: http://astaxanthine.supplement-info.nl kun je een uitgebreider verhaal vinden over deze bijzondere stof.
Astaxanthine is niet een pilletje wat je een keertje inneemt om beter te presteren maar het is een stof die je gebruikt om over een langere termijn betere prestaties te gaan leveren en sneller te herstellen na inspanning. Daarnaast heeft het door zijn krachitge antioxidant werking nog veel meer gunstige eigenschappen m.b.t. je gezondheid.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten